שימוש בחשבון בנק של אדם אחר ללא היתר עיסקא

יש לי שאלה
אדם שמוגבל בבנק ולא יכול לשים כסף בבנק שאים יפקיד יעקלו לו. האם מותר לתת לאמא שלו שתפקיד בחשבון שלה ואחר כך תיתן לו את הסכום שנתן לה ואת הריבית המצטברת, האם צריך לעשות איתה היתר עיסקא ?
ומה הדין אם נתן ולא עשה איתה היתר עיסקא – ועכשיו רוצה שתחזיר לו את הכסף ?
בברכה ותודה וישר כח

תשובה:

שלום רב,

לכתחילה יש לעשות היתר עיסקא.

בדיעבד על האימא לתת את כל הריביות שקיבלה מהבנק לבן, אף ללא היתר עיסקא.

מקורות:

בבנק של גויים הדין הוא שמותר ללא היתר עיסקא, ורק אם יש רשות לבעל החשבון להשתמש בכסף לפני שהפקיד בבנק או לאחר שמשך והוא גם חייב באחריות אסור. עיין שו"ע יו"ד סי' קסח סעיף טז וחוות דעת שם ס"ק לא.
בבנק של יהודים שיש לו היתר עיסקא יש היתר נוסף על פי הט"ז ביו"ד סי' קע סק"ג שהלווה כסף בהיתר עיסקא ומשתמש בכסף לשותפות, יכול לשלם את הרווחים מכספי השותפות, כיון שבאותם תנאים שהוא שהוא לווה את הכסף גם הלווה לשותפות. מסתבר לומר גם להיפך שאם נותנים כסף כדי להלוות בהיתר עיסקא לבנק שהלוואה בין בעל הכסף לבעל החשבון היא באותם תנאי היתר עיסקא של הבנק, אבל כיון שציור זה לא הוזכר בפירוש בט"ז עדיף לכתחילה לעשות היתר עיסקא.