בישול אחר בישול

שלום לכבוד הרב.
האם מותר לצלות בערב שבת חתיכת בשר במידת צליה בינונית(midium)על מנת להחזירה לפלטה בשבת לאחר שהתקררה?
האם יש הבדל בין ספרדים לאשכנזים?
תודה וכל טוב

תשובה:

שלום רב.

דבר זה תלוי בכמה פרטים: אם התבשיל בלי רוטב נוזלי, אם הוא התבשל כל צרכו מותר ליתנו בשבת על הפלטה מעל גבי סיר או דבר אחר (לא על הפלטה ממש), אך אם עדיין לא התבשל כל צרכו אסור כיון שבשבת מוסיף לו בישול. וכן אם בתחילה נצלה בלא מים, וכעת מחממו עם מים נחשב הדבר לבישול אחר צליה שנחלקו בזה הראשונים ולמעשה נהגו להחמיר.

אם יש בבשר זה רוטב, אף אם הבשר מבושל לגמרי אסור להחזירו בשבת על האש כיון שיש בישול אחר בישול ברוטב שהצטנן לגמרי לכו"ע.

שבת שלום

מקורות:

בשולחן ערוך סי' שי"ח ס"ד מבואר שאסור לבשל גם דבר שהתבשל מעט, כל עוד לא התבשל כל צרכו (אמנם בדיעבד המאכל לא נאסר כמבואר במ"ב שם מכיון שנחלקו הראשונים בדין זה).

גם דבר יבש שאין בו איסור בישול אסור ליתנו על הפלטה עצמה כיון שיש בזה איסור של מחזי כמבשל וצריך להניחו על גבי דבר שעל גבי הפלטה (סיר וכדו').

בישול אחר צליה הביא השולחן ערוך שם ס"ה את ב' הדעות וכתב הרמ"א שם שנהגו להחמיר בזה.

בשר שיש בו רוטב שהצטנן, אם הצטנן לגמרי אסור להחזירו בשבת על גבי האש כפי שפסק השולחן ערוך שם, ואם לא הצטנן לגמרי לדעת הרמ"א מותר להחזירו. ואם הרוטב הוא מועט ויתאדה על ידי החימום ולא ישאר ממנו יש מקילים לחממו בשבת.