אמירה לגוי בדרך רמז

האם באופנים שמותרת אמירה לגוי בדרך רמז שידליק את האור, מותר לומר בנוסח כזה "נראה שהאור נכבה בגלל שקפץ הכפתור \ השאלטר הזה" כך שלא אמרתי לו להדליק אלא רק סיפרתי לו מה נראה לי שגרם לחושך, וזה עוזר מאוד כגון במקומות שיש הרבה שאלטרים.

תשובה:

שלום רב

זו אכן אמירה בדרך רמז. רק כפי שהזכרת אין להתיר זאת אלא באופנים שמותר לרמוז, שכן חובה לדעת שמלבד האיסור של אמירה לגוי יש גם איסור של הנאה ממעשה של גוי, ולכן אם גוי מדליק את האור בשביל יהודי גם אם לא רמזתי לו כלום – אסור להנות מהאור הזה. רמיזה לגוי מותרת בדרך כלל רק בדברים שאין בהם הנאה אלא רק מניעת צער, כמו כיבוי אור ולא הדלקתו, או אם מישהו הדליק בטעות חימום ביום קיץ לוהט וכו' וכו'.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. האם נכון שכשאומרים לגוי לעשות מלאכה מותרת כגון לשטוף כוסות והוא יכל לכאורה לשטוף במים קרים אך מעדיף לשטוף במים חמים שחוממו ע"י דוד חשמל כיון שיכל לעשות בהיתר אין כאן כלל איסור?? (מצוי בחו"ל שהרבה מביאים מנקה בשבת לעשות זאת)