היתר עיסקא בהלואה מבנקים

מספר שאלות לכבוד הרב
אני מקבל ביטוח לאומי, קיבלתי היום
ותרמתי, עברתי על החשבון וראיתי שלרגע היה -53 עד ששוב פעם נקלט הכסף של ביטוח לאומי (כנראה המערכת עדכנה את זה בצורה משונה)
אך קיבלתי את הכסף אתמול בלילה כמדומני

האם יש סיכוי שברגע התרומה, התרומה לא הייתה כשרה?

בנוסף, אם חרגתי ממסגרת האשראי, האם כל כסף שאני משלם מאותו רגע יכול להיחשב כגזל חס וחלילה, או כמשהו לא כשר?

בנוסף, האם כסף שאני תורם מביטוח לאומי נחשב לי כתרומה? והאם היא פחותה מבחינת ערכה מכיוון שזה
לא כסף שטרחתי עליו?

תודה רבה, ברוך תהיה :)

תשובה:

שלום רב

אני מבין שאתה מקפיד עד מאוד שלא להכנס בחשבון שלך ליתרת חובה, משום איסור ריבית, וזו אכן חומרה מאוד חשובה. אולם, צריך לדעת למקרים כאלו של טעות וכיוצא בזה, שבבנקים בישראל יש דבר שנקרא "היתר עיסקא", המאפשר מבחינה הלכתית לקחת הלואה בריבית ואין בכך איסור מעיקר הדין. יסודו של ההיתר הוא בכך, שמשיכת המזומנים אינה מתפםרשת כהלואה אלא כעיסקה משותפת [בדירת המגורים שלך או שאר נכסים שאתה מחזיק] והריבית הניתנת לבנק היא כביכול חלקם בעיסקה שנרקמה ביניכם. כך שלא עברת כל איסור.

בנוגע לנתינת צדקה, אין הבדל אם זה כסף שעמלת עליו או לא, שכן בסופו של דבר הכל נכנס לאותה הקופה ויוצא למטרה זו.

מקורות:

על היתר עיסקא בבנקים ראה עוד כאן.