האם יש משמעות לחזרה בתשובה בלי וידוי בפה?

שלום לכבוד הרב. הרמב"ם ע"ה פסק בהלכות תשובה שאדם יתחרט על החטא, יתוודה על החטא ויקבל לעתיד וזה תשובה. מה לגבי יהודים שאינם יודעים את ההלכה הזו והם בליבם גומרים עם העבירות אבל לא יודעים שצריך לעשות וידוי האם זה נחשב שהם בעלי תשובה ? תודה.

תשובה:

שלום רב

בנוגע לחזרה בתשובה יש שני ענינים שונים שאין ביניהם קשר: האחד, שאדם שב אל ה' עוזב את עברותיו ונעשה צדיק, לצורך ענין זה אין צורך בכל הפעולות שהזכיר הרמב"ם, והעיקר בעצם הענין שהוא משנה את דרכיו, והשני הוא תיקון החטא, החטא פוגם בעולמות עליונים וגורם רעות רבות, וכדי לתקנו יש סדר שלם של פעולות, כאשר המרכיב העיקרי שבהם מצד מעשה האדם הוא ארבע פעולות אלו שהזכיר הרמב"ם.

כך מבאר רבי ישראל סלנטר את המעלה הגדולה של הרהור של תשובה שהובא בספרים שיש לו ערך עצום, משום שלצורך עצם מעמדו של האדם להחשיבו כצדיק, די אפילו בהרהור הלב כאשר הוא נעשה מתוך רצינות ושינוי המעשים מכאן ולהבא.

שנה טובה!