האם מותר לעסוק במלאכה ולהתחיל עבודה לפני התפילה?

אברך שלומד כל היום ויש לו עבודה להתפרנס ממנה קודם עלות השחר ופעמים היא נמשכת עוד כחצי שעה אחר עלות השחר, ואח"כ מתפלל תפלת ותיקין. האם מותר לו לעבוד, וכן היאך צריך לנהוג כשמגיע זמן קר"ש משיכיר בין תכלת ללבן, האם יקרא קר"ש ויוכל לעבוד ולתפלה ישים שומר שעון מעורר.

תשובה:

שלום רב

ראשית כל הכבוד על החריצות!

אם עבודתך מתחילה יותר מחצי שעה לפני עלות השחר אין כל בעיה, אף שהיא נמשכת גם לאחר עלות השחר, כיון שהתחלת בהיתר, ואף אם אתה מתחיל לעבוד בתוך חצי שעה לעלות השחר יש להקל, בתנאי שתאמר ברכות השחר לפני העבודה.

ראה ברכה בעמלך!

מקורות:

ראה משנה ברורה סי' פט ס"ק יז, לז, על פי אליה רבה שם ס"ק ח, יב. כמו כן בס' שבילי דוד שם ס"ק ד וס' דברי תורה ח"א סי' טז בשם חי' הרי"ם כתבו להמליץ טוב גם על אלו המתחילים עבודתם לאחר עלות השחר שכבר הגיע זמן תפילה או אפילו לאחר הנץ החמה, שכיון שהוא דבר האבד וכרוך בהפסד ממון יש להקל על ידי שיאמר ברכות השחר וקריאת שמע, ובלבד שיזהר שלא לאחר זמן תפילה. והוסיפו עוד על פי דברי הרמ"א בסי' רמח סעי' ד שההולך לסחורה נחשב כהולך לדבר מצוה, וזאת מותר לעשות גם לפני התפילה.