למנוע מעבר עוברים ושבים דרך בניין מגורים

הישוב שלנו בנוי בצורה של רחוב מעל רחוב(כמו שכונת בית וגן) ויש מעבר מסודר של מדרגות מרחוב לרחוב.
בנוסף יש מעבר מדרגות קטן שבנו מהרחוב התחתון ליד הבניין שלנו ומאז אנשים מנצלים את בניין שלנו למעבר.
הנזקים שמורגשים הם : לכלוך, חשמל מרובה יותר ורעש.
האם ניתן לשים שלט שאנחנו לא מרשים לעבור דרך הבניין,
ואין להשתמש בחשמל.
אם כן אבקש לרשום את המקורות כדי שנציין במודעה.
(האם יש פה דין של "זה נהנה וזה חסר?")
תודה

תשובה:

שלום רב,

מצד הלכה ניתן לאסור ולמנוע מעבר. משום שאין דין "כופין על מידת סדום" כאשר יש הפסד מועט.

אבל, אם לא עוברים יותר מדי אנשים וניתן לסבול את הרעש וגם לא נגרם כתוצאה מכך הפסד כספי משמעותי, ראוי לנהוג בעין יפה ולוותר משלו כדי לעזור לאחרים ובכך מקיימים מצוות הכנסת אורחים וגמילות חסדים עשרות פעמים ביום מבלי להרגיש.
אם מקפידים יותר מדי, גם כאשר הנזק אינו משמעותי, עלולים להיענש מהשמים בעונש עניות ח"ו.

מקורות:

לעניין הזכות למנוע מעבר עיין בספר משכן שלום ח"א סי' י הערה לט.

לעניין ויתור כאשר אין הפסד גדול, עיין בגמ' ב"מ לג ע"א שאדם שיש לו הפסד פטור ממצוות השבת אבידה וכפי שנלמד מהפסוק אֶפֶס כִּי לֹא יִהְיֶה בְּךָ אֶבְיוֹן והגמ' אומרת "כל המקיים בעצמו כך סוף בא לידי כך" וכתב רש"י שם "אף על פי שלא הטילו עליו הכתוב, יש לאדם ליכנס לפנים משורת הדין ולא לדקדק שלי קודם, אם לא בהפסד מוכיח, ואם תמיד מדקדק – פורק מעליו עול גמילות חסדים וצדקה, וסוף שיצטרך לבריות". והיינו שאדם שאינו מוותר גם כאשר ההפסד אינו משמעותי, יגיע לידי עניות ח"ו.