תשלום שכר הרב מקופת בית הכנסת

שלום רב ויישר כח על התשובות המחכימות!!!

אני רב בית כנסת והחלטתי שקופה ששמים בה צדקה בבוקר תשמש לקניית ספרים לבי"כ [ואמרתי גם לעוד דברים כגון: קניית קפה, חלב וכו'] בינתיים קנינו ספרים מהכסף שבקופה בסך 1250ש"ח. דיברתי עם הוועד לגבי תשלום חודשי וכרגע אומרים שאין להם כסף. אבל הוא אמר לי מבחינתי אתה יכול לקחת את הכסף שבקופה הזו לעצמך. האם אני יכול לקחת מכאן ולהבא את הכסף לעצמי? והאם גם לשעבר אני יכול לקחת את מה שאספתי עד היום? ההסתפקות שלי האם מה שאמרתי שהכסף ילך לקניית ספרים זה הוי כנדר וצריך התרת נדרים? והאם בכלל בסמכות הרב להחליט על דבר כזה וברגע שהוועד אומר מבחינתו אתה יכול לקחת אז אין בעיה ואין צורך בהתרת נדרים? והאם אדם שתורם לבית הכנסת – אפשר לומר שהוא תורם גם לרב בית הכנסת ויהיה מותר לו לקחת לעצמו?

אם אפשר תשובה בהקדם, תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה

נראה פשוט, שמה שהודעתם שהכסף הניתן לקופה ילך לקניית ספרים אינו נחשב כנדר מכאן ולהבא, שהרי באותה מידה אתם יכולים להחליט שיותר לא תורמים לקופה או שניתנים לקופה אחרת, כמו כן, ודאי אומדנא ברורה היא שלא היה בדעתכם שלעולם כך יהיה, אלא כל תקופה מסוימת לוקחים פרויקט מסויים לשיפור בית הכנסת. אולם הכסף שכבר ניתן שם, ודאי היה בדעת הנותנים שילך לקניית ספרים כפי ההחלטה של הקהילה על פי עצתך. לכן, אם מקובל אצלכם לקבל שכר על רבנות בית הכנסת וגבאי המקום מוכנים לכך, יש להודיע שמכאן ולהבא הכסף אינו ניתן לקניית ספרים אלא לצרכי הקהילה ונתון להחלטות הגבאים, ואז תוכל בהסכמתם לקחת אותו לעצמך. אלא שלדעתי, לא ראוי לקחת את כל מה שניתן שם, אלא לקבוע לך שכר מסויים על פי מה שמקובל על עבודה כזו, אינני יודע מה מקובל, ואת הסך הזה לקחת מהקופה.

בהצלחה רבה בכל פועלכם!