החובה לעזור לרכב תקוע בצד הכביש

בס"ד

לכבוד הרב שלום רב,
אני תלמידת אולפנה בכיתה י"ב וברוך ה' לאחרונה הוצאתי רישיון נהיגה.
שאלתי היא: האם החובה לעזור לחמור שנפל בצד הדרך "לא תראה את חמור אחיך… הקם תקים עמו" (דברים כ"ב, ד') כוללת בתוכה את החובה לעזור כיום לרכב התקוע בצד הכביש וזקוק לעזרה? ואם כן, באילו תנאים יש לעזור? אם אני בדרך לבית הספר, ועלולה לאחר? ואם אני לבד ואולי זה מסוכן?

תודה רבה

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

החיוב לעזור הוא רק תמורת שכר. כאשר ניתן להשיג להשיג באמצעות הטלפון מי שיעשה עבודה זו תמורת השכר, מסתבר שאין חיוב כלל.
אם איחור לבית ספר יגרום הפסד העולה על השכר הראוי, ניתן לדרוש את ההפסד.
אדם שאינו לכבודו לדחוף רכב וגם אם הרכב היה של עצמו לא היה עושה את העבודה בעצמו, אינו חייב לעשות את העבודה לאחרים.
כאשר יש סכנה, או איסור ייחוד, ודאי שאין חיוב לעצור ולעזור.

מקורות:

לעזור שהרכב יוכל לנסוע דינה כטעינה שהיא בשכר, עיין שו"ע חו"מ סי' ערב סעיף ו. אם אינו לפי כבודו, עיין שם סעיף ג. במקרה של הפסד, עיין שם סי' רסה. ועיין עוד בספר חשוקי חמד ב"מ דף לב ע"א בעניין עזרה לדחוף רכב.

מה שכתבנו לעניין אם ניתן להשיג להשיג באמצעות הטלפון מי שיעשה עבודה זו תמורת השכר, יש לעיין אם יש צורך להזמין איש מקצוע מרחוק אשר יבקש תשלום גם עבור ההגעה למקום, ולזה שפגע בדרך מגיע תשלום עבור הטרחה בלבד, שיהיה חיוב לטעון בשכר טרחה בלבד.