עובד שכיר הציע את שירותיו ללקוח שלא באמצעות המעביד, האם מותר?

המעביד מציע מספר שירותים, אחד מהם הוא מבצע באמצעות שכיר.
עבור השירות המבוצע באמצעות השכיר, לוקח המעביד 500 ש"ח, מתוכם 300 משולם לעובד.
הגעתי אל הקליניקה של המעביד, ושם פגשתי את השכיר, לאחר שאמרתי לו שאני זקוקה רק לשירות הספציפי הזה ולא לשאר שירותי המעביד, הציע לי העובד לבצע את השירות ישירות מולו, כדי שאחסוך את התיווך.
האם זה מותר, בהנחה שהשכיר הציע זאת רק כדי לחסוך ולא כדי להרויח (דהיינו שהסכום שווה אם מקבל אותו מהלקוח או מהמעביד)?

תשובה:

שלום רב,

אני מתנצל על האיחור במתן התשובה,

את הטיפול הראשון שלשמו הגעת אסור לבצע ישירות מול השכיר. אבל, אם הנך מרוצה ורוצה לעשות טיפולים נוספים בבית השכיר, אין בכך בעיה הלכתית.

מקורות:

לכאורה יש בכך איסור, כעין מרחיקין ממצודת הדג, כיון שהמעביד הביא את הלקוח. עיין בשו"ת חתם סופר חו"מ סי' עט. וממילא יש ללקוח איסור מסייע ידי עוברי עבירה. אבל על טיפולים עתידיים שלא לשמם הגיע הלקוח, לא נראה שיש איסור. וכן אין הלקוח צריך לחשוש שאולי המעביד סיכם עם העובד שלא יעבוד ישירות עם לקוחות, כל עוד שלא ידוע שיש הסכם כזה.