האם אומרים לעומר או בעומר?

שלום לרבנים רציתי לדעת למה אומרים לעומר ולא בעומר תודה מראש!

תשובה:

שלום רב

השאלה אם כבר צריכה להיות הפוכה… הנוסח המובן הוא "לעומר", שכן קרבן העומר היה מוקרב למחרת החג הראשון של פסח, ואנו מונים את הימים מכאן ואילך: יום אחד לעומר שנים לעומר. הנוסח "בעומר" מתייחס לימים אלו שהם נקראים ימי העומר, מה שלכאורה מחודש ביותר. ואכן דעת רוב הפוסקים לומר "לעומר" ומקורם בראשונים: הרשב"א, הר"ן, ראבי"ה, האשכול, המנהיג, ארחות חיים ועוד רבים, אלא שמנהג רוב קהילות אשכנז לומר "בעומר", כמובא ברמ"א ומקורו מדברי רש"י בס' האורה וכ"כ השל"ה.

בט"ז כתב שהטעם לומר "בעומר", משום שביום הראשון לספירה שהוא יום הקרבת העומר כך הוא הנוסח המתאים, וממילא תיקנו לומר כך גם בשאר הימים.

יש שסברו לחדש שמחלוקת זו תלויה בנדון האם ספירת העומר בזמן הזה היא מהתורה או מדברי חכמים, שכן להצד שהיא מהתורה היא אינה תלויה כלל בהקרבת העומר, אלא הימים עצמם נקראים עומר על שם הקרבן, ומתאים לומר "בעומר". ואכן הגר"א בביאורו לסי' תפט סבר שספירת העומר בזמן הזה מהתורה, ולשיטתו ניחא מה שנקט כדעת הרמ"א לומר "בעומר".

ומכל מקום כל אחד יעשה בזה כמנהג אבותיו.